Over mij zelf


Mijn naam is Hans Berkheij.

Ik ben bijna 40 jaar gehuwd met mijn vrouw Anneke, vader  een gezin van vijf kinderen en sinds enkele jaren opa van één kleindochter. De kinderen zijn al enige tijd allemaal het huis uit. Mijn echtgenote werkt aan een promotiestudie op het gebied van de archeologie.

Ik ben opgegroeid in Katwijk aan Zee, maar in verband met opleiding en werk hebben wij ook gewoond in Bosch en Duin, Pernis, Oosterbierum, Leersum, Woerden en tegenwoordig in Nigtevecht.
Naast mediator en personal coach werk ik ook al jaren als predikant binnen de Protestantse Kerk in Nederland. Daarvoor werkte ik ook als docent godsdienst en maatschappijleraar in het middelbaar onderwijs, en werkte ik free lance als adviseur op het gebied van het maken van beleid in, met name, kerken en non-profitorganisaties. Mijn volledige CV is te vinden op https://leidenuniv.academia.edu/HansBerkheij/CurriculumVitae

Mijn opleiding heb ik gevolgd aan het NBI in Bosch en Duin, aan de Rijksuniversiteit van Leiden en aan de Protestantse Theologische Universiteit.
Mijn opleiding tot MfN-mediator heb ik gevolgd bij Merlijn in Nuland. Daarnaast volgde ik enkele speciale opleidingen, waaronder die van de Klinisch Pastorale Vorming, een cursus op het gebied van pastoraat en seksueel geweld, een studiereis op het gebied van de multireligieuze dialoog, en een studie over de uitgangspunten van het 'servant leadership'. Recent volgde ik in 2019 en 2020 ook de speciale opleiding tot familiemediator bij Merlijn in Nuland.
Mijn uitgangspunt is dat het zinvol is om steeds opnieuw te investeren in bij- en nascholing en zo mijzelf zowel professioneel als persoonlijk steeds verder te blijven ontwikkelen.

In mijn werk is te merken dat ik er vanuit ga dat top-down besturen en het dwingen van mensen zelden effectief is. Waar ik meer vertrouwen in heb is het zoeken naar eigen drijfveren, interne motivatie en bottum-upwerken. Zeker op langere termijn is dat bijna altijd doelmatiger.
Daarnaast geloof ik dat mensen samen altijd meer kunnen dan alleen. Daarom heeft het zin om te werken aan verbinding.

Binnen 'Berkheij-mediation' sta ik ook niet helemaal alleen. Er is een team van deskundigen beschikbaar die ik zonodig raadpleeg of inschakel. Van dat team maken onder meer andere mediators, een psycholoog, een kerkrechtdeskundige, een algemeen jurist en een organisatiedeskundige deel uit.

Samen willen wij er zijn voor u.